Над 3380 аптеки и търговци на едро - над 99% от

...
Над 3380 аптеки и търговци на едро - над 99% от
Коментари Харесай

Над 99% от лекарствата у нас са включени в системата за верификация

Над 3380 аптеки и търговци на едро - над 99% от всички участници във веригата на лекарствоснабдяване, са свързани с Българската система за верификация на медикаментите (БСВЛ). Това е на третата година от влизането в действие на Делегирания правилник против фалшифицираните медикаменти, който е наложителен за използване във всички страни членки на Европейския съюз.

Информацията е на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).

По техни данни предходната година единствено 18% са били несвързани аптеки, заяви Илиана Паунова, изпълнителен шеф на БОВЛ, във връзка годишнината от въвеждането на Единната система за верификация на медикаментите в Европейски Съюз.

След 9 февруари 2019 година всички опаковки на медикаменти, отпускани с рецепта, се създават с неповторим идентификационен код и средство против подправяне.

Това е обвързване на страните от Европейски Съюз, въведено посредством Европейска инструкция 2011/62/ЕС и Делегиран правилник 2016/161. Целта е да се подсигуряват произходът и качеството на предписаните медикаменти по цялата верига на лекарствоснабдяване.

Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на медикаментите. Кодовете на създадените опаковки се записват от производителите в Европейския хъб и оттова се разпределят в националните системи. Всички български производители сериализират и качват данните за своите артикули в Европейския хъб.

Ролята на аптеките е да ревизират и да дезактивират кода на опаковката при разпределяне на лекарството към пациента.

По думите на Паунова приоритет на БОВЛ през 2022 година е да се усили интензивността на крайните консуматори (аптеки, болнични аптеки и търговци на едро) за верифициране и отписване в Системата при всяко разпределяне на опаковка по лекарско наставление. Така ще бъде реализирана в цялостна степен главната цел на верификацията - отбрана на пациентите и потребителите чрез гарантиране на достоверността на лекарствените артикули. Целта е интензивността при крайните консуматори да доближи до междинните равнища за Европа от 65%.

В системата наблюдават и за интензивността при крайните консуматори. Този индикатор се измерва с броя на отписаните опаковки, отвеян към общия размер на пазара. Въпреки огромния брой транзакции - над 2,5 млн. верификации седмично и постигнатото усъвършенстване от 20%, този индикатор за България остава невисок. Едва 35-40% от опаковките се отписват, до момента в който някои страни в Европа са постигнали 100% интензивност на аптеките.

През 2020 година бяха признати промени в българското законодателство, свързани с верификацията на медикаментите, които дефинират отговорностите на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването във връзка с верификацията, както и глобите при неизпълнението им. Според Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина контролният орган за използване на нормативните условия е Изпълнителната организация по медикаментите, избрана е и ролята на БОВЛ да сътвори и да ръководи Националната система за верификация на медикаментите.

През октомври 2021 година от Европейската организация за верификация на лекарствата бе изработен одит, чието умозаключение е, че Българската система за верификация на медикаментите дава отговор на най-високите европейски условия за качество и сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР